zondag 7 december 2014

Onze taaie, mooie, rode kater

Ik schreef al eens over onze wonderkat Bambam. Vorig jaar, vlak voor kerst, werd hij ziek. Ondanks zijn 21 jaar wisten we zijn bejaarde lijf op te lappen. Wonderkat liep nog een jaar vrolijk rond. En wij konden niet blijer zijn.

Het is alsof de duvel er mee speelde, want we hadden dit jaar nog maar net onze kerstboom staan of Bambam werd opnieuw ziek. We namen hem weer mee naar de dierenarts. De conclusie was: aflopende zaak. En dit keer zou het oplappen niet weer lukken, want Bambam zag ook geel wat inhield dat hij problemen met zijn lever had. Voor oudere katten houdt dit over het algemeen in dat het einde er nu echt aan zit te komen. En daar Bambam onderhand al 22 jaar was…

We besloten het toch nog een keer te proberen. Want onze sterke Bambam laat zich er heus niet zomaar onder te krijgen, zo dachten wij. We probeerde hem te preppen met een antibioticakuur, gepureerde voeding en heel veel liefde en aandacht. Maar na een aantal dagen moesten we erkennen dat ook taaie, rode katers een eindig leven hebben.

Met pijn in ons hart maakten we een afspraak met de dierenarts om Bambam in te laten slapen.  In de auto, op weg naar de dierenarts, tilde hij toch weer zijn kop op en keek hij nieuwsgierig naar buiten. Bambam heeft autoritjes altijd leuk en spannend gevonden en ook nu wilde hij niets missen. Gek beest!

Het lijkt raar om te zeggen, maar Bambam sliep heel mooi in. Hij zag er zo rustig en slapend uit dat ik eigenlijk twijfelde of hij echt dood was. We namen hem in een doos mee naar huis en daar keken we nog even naar hem. Was hij echt, echt dood? Zelfs in zijn dood zag hij eruit alsof hij ieder moment op kon opstaan en weglopen. Zelfs in zijn dood was onze Bambam mooi en taai.

´s Avonds zaten we uitgeput op de bank. Wij zitten momenteel in een moeilijke periode met veel tegenslagen, het wordt kerst en de kat is dood. Zo´n gevoel, ja. Alles voelde even koud en donker aan. Maar juist dan is het tijd om je zegeningen te tellen en te beseffen dat we elkaar hebben. Ik, man en de kinderen. En de hond. Laten we de hond vooral niet vergeten :)

We nemen geen kat meer, want een tweede Bambam die is er niet. Maar we zijn dolblij dat we zo lang van onze lieve vriend hebben mogen genieten!

17 opmerkingen:

 1. Oh, wat naar. Het blijft lastig als een huisdier overlijdt, zeker als je hem zo lang als jullie hebt gehad en hij helemaal verweven wat met jullie levens.

  Sterkte! (Met alles...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach....heel veel sterkte en een dikke hug!
  Mona.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach, wat verdrietig. Sterkte. Ook met alle andere moeilijke dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zullen jullie hem missen. Veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach, die mooie lieve BamBam.... Voor zo'n groot gedeelte onderdeel van jullie leven! 22 jaar is niet niks, zeg! Wat zullen jullie hem missen... Dikke knuffel! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind voor jou heel erg moeten missen. Bam heeft bij jou heel goed gehad. Het is mooie leeftijd.
  Sterkte met het verlies. Rust zacht Bam!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel sterkte en een dikke knuffel! Afscheid nemen van zo'n vriend is altijd lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sterkte, met alles... En inderdaad, dit zijn de momenten waarop je je zegeningen extra mag laten tellen... xx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat zal zeker een gemis zijn, 22 jaar! Mooie leeftijd voor een kater hoor! Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Och gut, na 22 jaar afscheid nemen van je trouwe kater is niet niks. Veel sterkte. Ik weet zeker dat BamBam een mooi plekje in de poezenhemel heeft gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 22 jaar! Wat prachtig! Maar wel een gemis, natuurlijk. Ik hoop dat voor jullie de zo'n binnenkort weer gaat schijnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een verdrietig nieuws dat jullie na zoveel jaar toch afscheid hebben moeten nemen van Bambam. Jullie hebben zoveel jaar mogen genieten van hem en een huisdier wordt echt een deel van het gezin hè. Heel veel sterkte gewenst voor jullie allemaal!! x

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...