zondag 6 april 2014

Film: The Birds

Nadat ik onlangs Vertigo van Alfred Hitchcock had bekeken, werd ik ontzettend nieuwsgierig naar die andere beroemde film van hem: The Birds. Ik had al regelmatige korte scenes van de film gezien, wie niet, maar ik had de film nog nooit helemaal gezien. Het werd dus tijd. En vandaag ging ik er eens voor zitten. Ook dit keer ging ik voor de ingekleurde blueray versie (o, en terwijl ik op internet naar plaatjes van deze film zocht, ontdekte ik dat er een supergaaf halloweenkostuum van is te krijgen, hahaha).

Ik weet niet wat het is met dit soort films, maar echt, vanaf de eerste paar seconden zat ik er compleet in. Net als Vertigo speelt de film voor een deel in San Fransisco af. En voor een deel in het nabijgelegen kustplaatsje Bodega Bay. Dat is wel handig, want daar hebben ze veel zeemeeuwen. En met die meeuwen, daar begon het allemaal mee.

Melanie Daniels ontmoet Mitch Brenner in een winkel waar ze vogels verkopen. Ze hoort dat hij vogeltjes voor de verjaardag van zijn zusje zoekt. Hij doet net alsof hij denkt dat zij de verkoopster is en zij speelt het spel mee. Maar uiteindelijk vertrekt hij zonder de ‘lovebirds’ waar hij naar op zoek was.

winkel

Melanie wil hem de vogeltjes als verrassing brengen. Natuurlijk niet alleen vanwege dat zusje, maar vooral doordat ze vanaf het begin geïntrigeerd is door Mitchel. Ze traceert Mitchels adres. De buurman vertelt echter dat hij op dat moment in Bodega Bay zit.

 

Melanie vertrekt met de vogels naar dit plaatsje. Daar wordt ze al snel aangevallen door een zeer agressieve zeemeeuw. En dat is nog maar het begin. Grote zwermen vogels lijken steeds agressiever en actiever te worden. De mensen in het stadje worden niet alleen door zeemeeuwen aangevallen, maar ook door kraaien.

In dit onheilspellende, horrorachtige sfeertje, ontvouwt zich de romance van Melanie en Mitch. Maar zij hebben niet alleen de compleet gestoorde vogels tegen zich, maar ook de moeder van Mitch, die doodsbang is dat haar zoon haar op een dag voor een andere vrouw verlaat.

Ik heb genoten van deze film. De spanning was er van de eerste tot de laatste minuut. De beelden waren prachtig en de personages intrigerend. Wat ik een beetje jammer vond, was dat ik het idee had dat ik de hoofdpersonen niet goed leerde kennen. En ook de romance tussen Mitchel en Melanie had wel wat verder uitgewerkt mogen worden.

Waar ik gewoon teleurgesteld over was, was het einde. De film eindigde namelijk nogal abrupt en ik bleef met nogal wat vragen zitten. Het einde past misschien wel bij het type film. Maar ik was toch een beetje pissig, want ik hou niet van een open einde :) Of misschien baalde ik gewoon dat de film afgelopen was, terwijl hij van mij nog wel een uur had mogen duren.

Ik zag trouwens dat er deze maand een remake uitkomt. Mmmh, weet niet of ik deze wel wat zal vinden. Het mooie aan ‘The  Birds’ vind ik nou juist dat het een oude film is, met de kleding en de omgeving van toen. En ook wat filmtechnieken betreft hoeft het voor mij niet altijd zo over de top. Maar misschien dat ik deze film toch een keer ga kijken.

Misschien leuk om eens een kijkje te nemen: de film heeft een eigen facebookpagina!

Cijfer: 8

12 opmerkingen:

 1. Ik vond veel van Hitchcocks films heerlijk om naar te kijken. De sfeer, alles eigenlijk. Wist je dat Tippi (de hoofdrolspeelster uit The Birds) de moeder is van Melanie Griffith (vrouw van Banderas). Grappig hè?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist dat niet. En jij weet dat soort dingen gewoon, hè? Laatst ook al over miss Ellie :)

   Verwijderen
 2. Deze film nog nooooooit gezien. Wel over gehoord maar niet gedacht van hee die moet ik echt kijken. Maar nu wordt ik toch wel beetje nieuwsgierig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die foto's zijn al prachtig! Deze film heb ik nog niet gezien maar ik ben zeker nieuwsgierig. Ik heb nog zoveel films die ik wil zien maar heb/neem er de tijd en rust niet voor. Misschien moet ik gewoon gaan plannen: dan en dan bekijk ik een film..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n film trekt mij dus echt helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jaren geleden heb ik delen van deze film gezien. Steeds weer wegzappend omdat ik hem te spannend vond. Weet je wat ook een bijzondere film is? The Mothman Prophecies met Richard Gere in de hoofdrol. Oudste en ik zagen deze film een aantal jaren geleden en vonden hem huiveringwekkend. Maar toch bleven we geboeid kijken. Film is ons altijd bijgebleven, nu hebben we het daar nog wel eens over.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb hem nooit gezien. En mijn ervaring met remakes is helaas dat ze vaak tegen vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb deze film jaren geleden een keer gekeken met m'n zwager. Was toen op tv.. kan me het eind niet meer herinneren, maar weet nog wel dat ik de film niet echt spannend vond maar vooral gelachen heb met m'n zwager ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog nooit van gehoord of gezien...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldige film inderdaad! Psycho is ook een hele goede van Hitchcock. Ik weet niet of je een douchegordijn hebt, maar nadat je deze film gezien hebt, wil je die echt niet meer!! Erg verrassend en goed verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zal er aan denken als ik weer een film wil zien, had er nog nooit van gehoord

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben altijd al geen fan van vogels geweest, maar ik weet nog dat ik na het zien van deze film echt bang was van die beesten! Gek hè?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...